page banner

Historie

Historie

Het Stationshuisje is een gemeentelijk monument. Al in 1895 werd de eerste steen van dit huisje gelegd en vanaf 1908 is de eerste bewoning bekend. Het is tot 2013 altijd in het bezit geweest van de gemeente. In deze dienstwoning hebben dan ook meerdere gezinnen gewoond, waarvan de vader in dienst was van de gemeente.

In 1938 wordt het adres LL-11 gewijzigd in Spoorweglaan 1. In 1954 wordt deze naam gewijzigd in Plesmanlaan, er ontstond herhaaldelijk verwarring met de naam Spoorlaan; ook hieraan lagen verscheidene pensions. Vooral bij de vreemdelingen gaf dit vaak moeilijkheden.

Na de voltooiing van het Veluwetransferium in 2002 en toen het laatste familielid van de familie Teunissen vertrok, is het huisje in verval geraakt. Er is zelfs meerdere keren brand in het pand geweest. Uiteindelijk heeft de gemeente een sloopvergunning aangevraagd en het leek aanvankelijk ook te worden gesloopt. Echter werd dit toch tegengehouden, omdat het pand wel van historische betekenis is. Om het te behouden is er een gemeentelijk monument van gemaakt. In 2011 is het gekraakt en werd het bewoond door een dame uit Nunspeet. In 2012 werd het in de verkoop gebracht en is het per 1 oktober 2013 verkocht aan Outdoor Centrum Nunspeet.

Gedurende het jaar 2014 is het pand volledig gerenoveerd. Nu ligt het er weer schitterend bij en is het sinds begin 2015 geopend als Brasserie Het Stationshuisje.

Historie stationshuisje

Brasserie Het Stationshuisje gesloten


Beste gast,

Vanwege zeer ingrijpende en langdurende werkzaamheden aan de stationsomgeving rondom onze brasserie zijn wij voorlopig gesloten vanaf 01/07/2023. Wij hopen u in de toekomst graag weer terug te zien bij ons.

Hoogachtend,

Directie en werknemers Brasserie het Stationshuisje

This will close in 20 seconds